Friteuse zonder olie of klassiek met vet: wat is die “gezonde” keuze echt waard?

Je kent het wel : je staat in de keuken, hebt zin in knapperige frietjes, maar ergens in je achterhoofd knaagt dat stemmetje… “Misschien toch gezonder vandaag ?” En hop, je begint te twijfelen : moet je voor de good old traditionele friteuse gaan of toch die hippe airfryer van de reclame proberen ?

We gaan het er hier eens goed over hebben. Want eerlijk ? Ik was zelf sceptisch toen de eerste heteluchtfriteuses op de markt kwamen. Geen olie ? Geen geur ? Geen spatten ? Klinkt te mooi om waar te zijn. En toch… Na een paar tests, een paar verbrandingen (oeps) én een hoop frietjes later, heb ik een paar dingen geleerd. Voor wie meer wil weten over technieken en recepten, deze site is een aanrader : https://cuisine-recette.com. Echt handig als je nog inspiratie zoekt.

Wat doet een airfryer eigenlijk ?

Een airfryer, of heteluchtfriteuse, werkt een beetje zoals een mini heteluchtoven. Warme lucht circuleert razendsnel rond je eten. Daardoor wordt het knapperig aan de buitenkant, zonder dat het in olie ligt te dobberen. Je gebruikt vaak maar een theelepeltje olie, of zelfs helemaal niks.

Klinkt gezond, toch ? Ja… maar het hangt af van wat je erin gooit. Want een diepvrieskroket blijft een diepvrieskroket, ook zonder olie. En een kaassnack ? Die blijft vet, airfryer of niet. Dus : minder vet, ja. Maar geen tovermachine.

En de traditionele friteuse dan ?

Ah, de geur van een echte friteuse. Die doet je denken aan de frietkraam op de hoek, zondagavond met de familie, of dat festival met die vette snacks. Met olie gefrituurd eten wordt simpelweg krokanter. Echt. De kleur, de textuur, de crunch… dat krijg je met een airfryer nét niet hetzelfde. Zelfs met de beste modellen. En geloof me, ik heb ze getest. Van goedkope van de supermarkt tot de dure Philips XXL.

Maar – en dat is een dikke maar – de geur in huis blijft hangen. Dagen soms. Je moet ook telkens liters olie vervangen, schoonmaken (wat. een. gedoe.) en je hebt dat kleine schuldgevoel na drie porties friet. Herkenbaar ?

De smaaktest : wie wint ?

Ik heb letterlijk een blinde test gedaan bij vrienden : friet uit de airfryer vs friet uit de klassieke friteuse. Resultaat ? 4 op 5 kozen voor de traditionele. Gewoon omdat die nét iets meer dat “frietkotgevoel” geeft. Maar… als je de friet op de juiste manier snijdt, goed droog dept én op hoge temperatuur bakt in de airfryer, komt die verrassend dicht in de buurt.

En kip ? Of groenten ? Daar wint de airfryer het, hands down. Gebakken kippenvleugels zonder olie maar met die krokante huid ? Heerlijk. En gegrilde groentjes met wat kruiden ? Super snel klaar en mega smaakvol.

Wat met gezondheid ?

Daar is weinig discussie over. Frituren in olie voegt calorieën toe, punt. De airfryer reduceert het vetgehalte van je maaltijd serieus – soms tot wel 75%. En dat zonder smaakverlies, afhankelijk van het gerecht. Voor wie bezig is met cholesterol, dieet of gewoon bewuster wil eten, is het dus een prima alternatief.

Maar zoals altijd : het hangt af van wát je erin bereidt. Een kaaskroket blijft een kaaskroket, of je die nu in lucht of in vet bakt. Het voordeel zit ‘m dus vooral in het type bereidingen dat je kiest.

Conclusie : wat kies jij ?

Ben je een purist, een friet-lover in hart en nieren ? Dan blijf je misschien liever bij de klassieke friteuse. Smaak, crunch en nostalgie winnen het dan. Maar heb je zin in gemak, minder geur, sneller resultaat en een gezondere optie ? Dan is de airfryer absoluut een slimme keuze.

Misschien heb je zelfs plek voor allebei. Eén voor het weekend, één voor doordeweeks. Persoonlijk ? Ik gebruik de airfryer minstens drie keer per week. Voor groenten, kip, snacks, noem maar op. Maar als er écht iets te vieren valt… dan gaat de oude friteuse nog eens aan. Mét tartaar, uiteraard.

En jij ? Wat staat er bij jou op het aanrecht ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *